Rome

Rome is voor mij de stad van de eeuwige verwondering. Achter elke hoek schuilt een nieuw klein wereldwonder, in elke kerk hangt wel een beroemd schilderij of staat een meesterlijk beeldhouwwerk. De stad ademt magie uit en ondanks de drommen toeristen kan je nog steeds rustige plekjes ontdekken. Als oudheidkundige ben ik natuurlijk bevooroordeeld. Voor mij is Rome een grote speeltuin, waar mijn studies tot leven komen. 

Zorg ervoor dat je een goed reisgidsje meehebt wanneer je naar Rome gaat, zodat ook voor jou deze millennia-oude stad tot leven kan komen. Zelf ben ik heel grote fan van The Rough Guide to Rome. Deze gids is heel compleet en geeft interessante achtergrondinformatie. Als je nog meer van de geschiedenis van de stad wilt weten, lees dan ook zeker het boek van Luc Verhuyck, SPQR, anekdotische reisgids voor Rome, dat per bezienswaardigheid een heleboel leuke weetjes geeft.

Om naar Rome te gaan, heb je alleen je Belgische identiteitskaart nodig! Bovendien betalen ze ook gewoon in euro's. Alle algemene informatie over op reis gaan in Italië vind je hier

1. Heen en terug

Vanuit België kan je op de twee luchthavens van Rome vliegen: Roma Fiumicino (ook wel Roma Leonardo da Vinci genoemd) en Roma Ciampino. Ze liggen beiden ongeveer even ver van het stadscentrum, dus het maakt niet zo veel uit op welke luchthaven je vliegt. 

Vanuit Roma Fiumicino kan je gemakkelijk de bus nemen naar het centrum. Zit je op een ietwat moeilijkere locatie, dan is de taxi een goede optie. De taxi's worden allemaal officieel geregeld, dus ga zeker niet mee met iemand die je aanspreekt in de aankomsthal. Ook voor Roma Ciampino geldt dat je gemakkelijk met de bus of taxi tot in het centrum raakt.

Het hoofdtreinstation van Rome is Roma Termini. Van daar kan je treinen naar andere steden in Italië nemen. Vergeet niet om je ticket enkele dagen op voorhand te kopen. Voor lange afstanden kan dit heel wat voordeliger zijn. Als je een trein neemt in Italië, moet je je biljet zelf ontwaarden aan een machine voor je het perron opstapt. Vergeet dit niet, want anders kan je een boete krijgen.

2. Verplaatsen

Persoonlijk vind ik het het fijnste om in Rome gewoon alles te voet te doen. Omdat er zo veel te zien is, is geen enkele wandeling verloren tijd. Heb je niet zo veel tijd en wil je enkel een paar hoogtepunten bezoeken? Dan kan je de metro en de bus gebruiken! Het metronet van Rome is niet erg uitgebreid. De bus is wat trager, maar brengt je overal. Het belangrijkste knooppunt voor de bussen is het plein voor het station Roma Termini. Busticketjes kan je daar echter niet kopen, die moet je kopen in een Tabaccheria. Een handige buslijn om te onthouden is buslijn 64, deze brengt je naar Vaticaanstad.

3. Beste reisperiode

In de zomermaanden kan het erg druk en drukkend zijn in Rome. De temperaturen lopen hoog op en de toeristen komen met busladingen vol naar de eeuwige stad. Het is dus ideaal om Rome iets voor of na de zomermaanden te bezoeken, maar het zal er wel altijd druk zijn.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

  • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie hebben op reis buiten deze website. Zoals eerder gezegd, vind ik het boek van Luc Verhuyck, SPQR, anekdotische reisgids voor Rome, fantastisch. Het is echter geen echte reisgids met kaartjes en zo. De beste echte reisgids voor Rome is voor mij The Rough Guide to Rome. Je kan de Nederlandstalige versie van 2012 kopen of de Engelstalige versie van 2016.
  • Langere broek/rok/jurk: Zelfs als het heel erg warm is, moeten je knieën bedekt zijn als je in Rome een kerk wilt binnengaan. 
  • Een truitje of sjaal: Zorg ervoor dat je altijd een dun truitje of sjaal in je tas hebt zitten, zodat je je schouders kan bedekken als je een kerk binnengaat.
  • Gesloten, gemakkelijke schoenen: Er zijn heel wat archeologische sites te bezoeken in Rome. En dat betekent: stof, gras, steentjes en aarde. Gesloten schoenen zijn een must. Bovendien zijn de stoepen in Rome erg hobbelig en moet je in de parken vaak over heel ongelijke ondergrond wandelen. Hakken zijn echt niet handig daarbij. 
  • Een drinkbus. Het kraantjeswater is in Rome gewoon te drinken en er zijn ook heel veel openbare waterkraantjes. Om je plastiekverbruik te beperken, gezien je er zeker in de zomer veel zal drinken, raad ik dan ook zeker een drinkbus aan. Altijd water bij de hand, en minstens een plastiek flesje per dag gespaard! De kleine doppers zijn erg handig omdat je juist genoeg water kan meenemen, zonder te zwaar te worden!
  • Powerbank: Zorg ervoor dat je altijd genoeg batterij hebt om foto's te nemen, de weg op te zoeken,... Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.
  • Reisstekker: Italië gebruikt al heel wat stopcontacten van het zelfde type als Nederland en België, maar ze zijn toch nog steeds niet allemaal aangepast. Bij hun platte stopcontacten staan de gaatjes wat verder uit elkaar. Zelf neem ik altijd deze reisstekker mee. Hij is de goedkoopste in zijn soort en doet prima zijn werk, al tien jaar.

5. Doen

In Rome is zo veel te zien en doen, dat je oren ervan gaan suizen. Gezien de stad het bolwerk van de Paus is, vind je er erg veel kerken. Men zegt wel eens dat wanneer je een steen gooit in Rome, je vijf kerken raakt. Buiten de kerken zijn er ook erg veel archeologische sites en musea. Ik heb de activiteiten hieronder opgedeeld in kerken – musea – doen, zodat je gemakkelijker uit elke categorie enkele zaken kan pikken.

Rome heeft ook de Roma Pass. Over het algemeen komt deze niet goedkoper uit. Er bestaan immers al heel wat combiticketjes voor verschillende musea. De meeste musea zijn ook zo groot, dat je er nooit genoeg op een dag kan doen, om je geld er uit te halen.  Bovendien heb je niet echt openbaar vervoer nodig.

Het kan in Rome erg warm worden, en de zon kan ongenadig hard schijnen. Gelukkig heb je overal in de stad kleine drinkwaterfonteintjes. Sommige zien er een beetje groezelig uit, maar je kan er gewoon jouw waterflesje aan bijvullen! Zelfs op het Forum Romanum zijn er drinkfonteintjes, dus wees voorbereid met een drinkbus.

Opgelet! De overheid heeft in 2019 enkele strenge regels ingevoerd die er voor moeten zorgen dat toeristen en locals Rome gaan respecteren als het openluchtmuseum dat het is. Deze regels gaan erg ver en er staan boetes van 250 euro of meer tegenover.

  • Je mag niet meer eten op de Spaanse Trappen of andere monumenten, alleen nog maar water drinken.
  • Je mag niet met je blote voeten of sokken op de monumenten klauteren (wederom belangrijk voor de Spaanse Trappen vooral).
  • Je mag je handen (of gezicht)  niet meer wassen in fonteinen (of toch zeker niet in de Trevi-fontein).
  • Je mag zeker niet in fonteinen gaan staan (600 euro en een nacht in de cel!) en ook je voeten hou je er beter uit. Zelfs op de boord gaan zitten kan je een boete opleveren.
  • Je drinkbus bijvullen in de fonteinen mag ook niet meer. Gelukkig zijn er heel veel waterkraantjes doorheen Rome waar je wel gewoon gebruik van kan maken.


5.1 Kerken

Er zijn heel veel kerken in Rome, en elke kerk heeft wel een schilderij van een bekende meester of een beeld van een gerenommeerd beeldhouwer. In veel kerken werkt men met een systeem van geld in een machine duwen om de lichten te laten aangaan in sommige nissen. Dit helpt de kerk te onderhouden. Let ook goed op de openingsuren. De kleinere kerken zijn vaak maar enkele  uren per dag toegankelijk. Vergeet niet dat je steeds je knieën en schouders moet bedekken voor je de kerken binnengaat.

1. Sint-Pietersbasiliek
Het epicentrum van de pauselijke macht, en werkelijk surreëel.
2. San Giovanni in Laterano
De tweede belangrijkste kerk van Rome, na de Sint-Pietersbasiliek. Ook zeker even grandioos.
3. Pantheon
Een van de best bewaarde Romeinse tempels ter wereld is nu een kerk. Architectonisch hoogstandje.
4. Sant'Ignazio
Kerk beroemd om haar indrukwekkende trompe-l'oeuil koepel.
5. Santa Maria Sopra Minerva

Prachtige gotische kerk met het beeld 'de verrezen Christus' van Michelangelo.
6. San Luigi dei Francesi
Kerk met drie meesterwerken van Caravaggio.
7. Sant'Agostino
Kerk met een fresco van Raphael en een schilderij van Caravaggio.
8. Chiesa Nuova
Laatste rustplaats van Filippo Neri, met drie schilderijen van Rubens.
9. Gesù
Laatste rustplaats van de heilige Ignatius van Loyola.
10. San Bartolomeo
Kerk boven op een oude tempel van Aesculapius.
11. San Marco
Een van de oudste basilieken in Rome.
12. Santa Maria in Aracoeli
Kerk op het hoogste punt van de Capitolijn. Had een Jezusbeeldje met geneeskrachtige gaven, tot het gestolen werd.
13. San Pietro in Carcere en de Mamertijnse gevangenis
Kerk met daaronder de gevangenis waar Petrus en Paulus hebben vastgezeten.

14. San Nicola in Carcere
Een kerk die een samenraapsel is van drie republikeinse tempels. Prachtige samensmelting van twee religies.
15. Santa Maria in Cosmedin 

Mooie middeleeuwse basiliek met de bocca della verità in het portiek
.
16. San Giorgio in Velabro
Oude middeleeuwse kerk die een oude triomfboog voor Septimius Severus incorporeert.
17. Santi Cosma e Damiano
Kerk gebouwd in oude Romeinse structuren, met prachtige versieringen binnenin.
18. Santa Francesca Romana
Kerk met mooie mozaïeken.
19. Trinità dei Monti
Sfeervolle kerk met prachtige fresco's van Daniele da Volterra.
20. Santa Maria del Populo
Kerk met veel kunstwerken van onder andere Bernini en Caravaggio.
21. Santi Vincenzo ed Anastasio
Kerk met de harten en ingewanden van 22 pausen.
22. Santa Maria della Concezione en het Convento dei Cappuccini
In de crypte liggen de botten van vierduizend monniken, opgestapeld en verweven tot patronen.
23. San Carlo alle Quattro Fontane
Kerkje van Borromini, met dezelfde oppervlakte als een van de grote zuilen in de Sint-Pietersbasiliek.
24. San Bernardo alle Terme
Ronde kerk naar het model van het Pantheon, alleen met veel minder bezoekers.
25. Santa Maria della Vittoria
Kerk met het beroemde beeld "De extase van de heilige Theresia" van Bernini.

26. San Pietro in Vincoli
Kerk met de ketens van Petrus en Michelangelo's tombe voor paus Julius II.
27. Santa Maria Maggiore
Een van de vier grote basilieken van Rome.
28. Santa Prassede

Kerk met spectaculaire negende-eeuwse mozaïeken.
29. Santa Maria degli Angeli e dei Martiri
Kerk gebouwd in de thermen van Diocletianus. Grote open ruimte met granieten zuilen van 3m doorsnede.
30. Santa Maria in Domnica
Zesde-eeuwse kerk met mozaïeken. Momenteel in renovatie.
31. San Clemente
Een twaalfde-eeuwse kerk die op een vierde-eeuwse kerk staat die op haar beurt weer op een tweede-eeuws Mithras-heiligdom staat.
32. Santa Croce in Gerusalemme
Belangrijke pelgrimskerk met relieken van het heilig kruis.
33. Domine quo vadis
Dit kerkje zou op de plaats zijn waar Petrus deze gevleugelde woorden tegen Jezus sprak.
34. San Sebastiano fuori le Mura
De Kerk waar de marmeren plaat met de voetafdrukken van Jezus wordt bewaard.
35. Santa Maria in Trastevere
Een kerk op de plaats van een van de eerste christelijke heiligdommen. Met prachtige mozaïeken.
36. San Pietro in Montorio
Vooral bekend omwille van het Tempietto van Bramante op de binnenplaats.

5.2 Musea en archeologische parken

In een stad met zo veel geschiedenis vind je wel overal een museum of een archeologisch park. Het is soms moeilijk om de prachtige collectie of indrukwekkende overblijfselen accuraat te beschrijven. Als je op een van de titeltjes klikt, zal je daarom ook heel wat foto's te zien krijgen.

37. Vaticaanse Musea
De meest hallucinante kunstverzameling die ik ooit in mijn leven zag.
38. Forum Romanum en de Palatijn
Grote archeologische site, die er voor zorgt dat je je 2000 jaar terug in de tijd waant.
39. Colosseum
Het bekendste monument van Rome.
40. Capitolijnse musea
Twee gelinkte musea met een fenomenale collectie antieke en moderne kunst, monumentale beelden en het beste zicht op het Forum Romanum.
41. Palazzo Massimo alle Terme
Museum met prachtige verzameling antieke beelden, fresco's en mozaïeken.
42. Palazzo Altemps
Verzameling antieke beelden, in een schitterende setting.

43. Termen van Diocletianus
Gigantisch thermengebouw met meer artefacten en museumruimte binnenin.
44. Crypta Balbi
Opgravingssite die niet erg groot of interessant is, maar bij in je ticket van het Museo Nazionale Romano is inbegrepen.
45. Galleria Doria Pamphilj
Heel veel schilderijen die worden uitgestald in een prachtig stadspaleis, met audioguide die werd ingesproken door een telg van het Doria Pamphilj-geslacht.
46. Stadion van Domitianus
Opgravingen van het oude stadion onder de Piazza Navona.

47. Piazza Venezia en het Vittoriano
Druk verkeersplein met een gigantisch monument dat de Italiaanse eenmaking herdenkt, en tegelijk ook een museum is.
48. Markten van Trajanus
Hier kan je een kijkje nemen in de kleine Romeinse straatjes die vroeger de markten van Trajanus vormden.
49. Ara Pacis
Museum met het grote witte marmeren altaar dat gebouwd werd ter ere van de vrede die Augustus in het Romeinse Rijk bracht.
50. Galleria Nazionale d'Arte Antica
Uitmuntend museum in een prachtig oud stadspaleis, met topstukken van onder andere Rafaël en Caravaggio.
51. Domus Aurea
Na jarenlang gesloten te zijn, is het machtige complex van Nero terug open voor geleide bezoeken!
52. Thermen van Caracalla
Resten van een reusachtig badhuis, dat je voor een klein prijsje kunt bezoeken.
53. Catacomben van San Callisto
Dit zijn de grootste catacomben van Rome die je kan bezoeken. Een serene plek, waar je veel leert over het vroege christendom.
54. Fietstocht over de Via Appia Antica met de verschillende archeologische sites
Verken uitgestrekte archeologische sites en de Romeinse velden door te fietsen over een weg die meer dan 2000 jaar oud is!
55. Castel Sant'Angelo
Het oude mausoleum van keizer Hadrianus is nu een burcht in het bezit van het Vaticaan.

 

5.3 Zien

In Rome is gewoon ook erg veel te zien en te doen als je gewoon rondloopt. Zelfs zonder voor musea te betalen of zonder een kerk binnen te lopen, kom je enorm veel kunst en schoonheid tegen. Hieronder vind je fijne plaatsen waar het leuk is om te vertoeven en waar je mooie dingen kan zien.

56. Trevi-fontein
Een van de beroemdste toeristische trekpleisters van de stad. Dit is een gigantische en bombastische fontein.

57. Piazza Navona
Allicht het bekendste plein van Rome. Gekend om zijn mooie fonteinen.
58. Zuil van Trajanus

Zeer goed bewaarde triomfzuil.
59. Keizerlijke Fora

De fora (marktplaatsen) die door verschillende keizers werden gebouwd, zijn gewoon gratis te bezichtigen.
60. Casa dei Cavalieri di Rodi

Gebouw op het Forum van Augustus dat van de Orde van Malta is.
61. Piazza di Spagna en Spaanse trappen

Populaire verzamelplaats.
62. Piazza di Pietra
Vergaap je aan de gigantische zuilen van een oude tempel, nu geïncorporeerd in het beursgebouw.
63. Olifantenstandbeeldje
Ontworpen door Bernini en uitgevoerd door zijn leerlingen. Met een obelisk op de rug.
64. Torre della Scimmia
Krakkemikkige toren met een grappig verhaal.
65. Piazza Pasquino
Supergezellig pleintje met leuke restaurantjes in de omliggende straatjes en het sprekende beeld Pasquino. 
66. Piazza di Montecitorio
Plein met een grote obelisk uit Egypte en het lagerhuis van het Italiaanse Parlement.
67. Piazza Colonna
Plein met de zuil van Marcus Aurelius. Omzoomd door statige palazzi.
68. Largo di Torre Argentina
Druk kruispunt met in het midden een put met vier zeer oude Romeinse tempels.

69. Portico d'Ottavia
Oude stadspoort uit de tweede eeuw v.Chr.
70. Theatro di Marcello
Groot Romeins theater dat moeiteloos overgaat in de huizen er rond.
71. Piazza Mattei en Palazzo Mattei
Een gezellig pleintje met een prachtige fontein, en een stadspaleis met een verrassende binnenplaats.
72. Tibereiland
Ontsnap even aan de drukte van Rome op het kleine Tibereilandje.
73. Piazza del Campidoglio
Elegant plein ontworpen door Michelangelo, met twee grote standbeelden van Castor en Pollux.
74. Tarpeïsche rots
Verraders van de staat werden tijdens de republiek van deze rots geduwd.
75. Tempels van Portunus en Hercules Victor
Twee zeer goed bewaard gebleven Romeinse tempels.
76. Boog van Janus
De oudste triomfboog van Rome.
77. Boog van Constantijn
Een triomfboog van de vierde eeuw.
78. Meta Sudans
De basis van een fontein die vroeger naast het Colosseum stond.
79. Ludus Magnus
De overblijfselen van de oude gladiatorenschool.
80. Piazza del Popolo
Druk, gezellig plein.
81. Piazza del Augusto Imperatore & Mausoleum di Augusto
De laatste rustplaats van Augustus.

 

82. Piazza Barberini
Een plein met twee mooie fonteinen van Bernini.
83. Piazza del Quirinale
Plein met het presidentieel paleis, een Romeinse beeldengroep en een prachtig uitzicht.
84. Fontana dell'Acqua Felice
Een mooie, grote fontein.
85. Thermen van Trajanus
De overblijfselen van het badhuis dat Trajanus op een deel van het Domus Aurea liet bouwen.
86. Tempel van Minerva Medica
Een mooi bewaarde tempel langs de kant van de weg.
87. Piazza della Repubblica
Drukke verkeersader met statige gebouwen er rond.
88. Porta Maggiore
Grote stadspoort van Rome, waar vroeger twee aquaducten samenkwamen.
89. Tombe van de bakker
Een bijzonder grafmonument.
90. Circus Maximus
Grote antieke paardenrenbaan.
91. De priorij van Malta
Door het sleutelgat heb je een perfect zicht op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek.
92. De piramide van Caius Cestius
De enige piramide die Rome heeft!
93. Aureliaanse muur
De oude stadsmuur van Rome uit 275.
94. Fontana dell’Acqua Paola
Grote fontein uit 1612.
95. Engelenbrug
Misschien wel de mooiste brug van Rome.

6. Eten en drinken

Rome heeft echt een heel eigen eetcultuur. Zo begint men om 18u rustigjes aan de aperitivo. Voor de prijs van een glaasje wijn mag je dan ook een bordje aan het buffet gaan vullen. Voor mij was zo'n aperitivo niet alleen gezellig, maar vaak ook genoeg eten voor heel de avond! De pizza's in Rome zijn ook erg lekker en best apart. Men maakt grote rechthoekige pizza's, en daar kan je dan een stuk van krijgen. En the signature pasta dish van Rome is pasta amatriciana, met een tomatenroomsausje met spekjes en veel kaas. Rome is ook de reden waarom ik ben begonnen met elke plaats waar ik ga eten of drinken op te schrijven in een boekje. Ik at er in 2015 immers de beste tagliatelle met funghi porcini in de hele wereld, en ik weet niet meer in welk restaurant... Ik kan je alleen als tip geven: ga wat buiten de toeristische kernen, want anders krijg je sowieso te duur en te smakeloos eten. En voor de gezelligste aperitivo moet je in Trastevere zijn. Elke avond troept iedereen daar samen voor wijn, bruschetta en gezelligheid. Voor je aan je eettocht door Rome begint, lees je best ook nog eens de tourist traps na op de hoofdpagina van Italië.

1. Aperitivo in Trastevere
Vanaf 18u-18u30 kan je in verschillende zaakjes in de wijk Trastevere gaan aperitieven. Ga op onderzoek, en kies de zaak die jou het gezelligst lijkt!
2. Cantina e Cucina
Via del Governo Vecchio, 87, 00186 Roma
Ondanks het licht toeristische gehalte heeft dit restaurant toch haar authenticiteit, warmte en heerlijke eten kunnen bewaren.
3. Altroquando
Via del Governo Vecchio, 82, 00186 Roma
In de kelder van deze boekenwinkel is een klein café met craft beers. Het is er erg gezellig en vaak zijn er ook optredens of voordrachten.
4. Pastificio
Via della Croce, 8, 00187 Roma
Elke dag zie je rond 13u een hoop mensen aanschuiven voor een pastawinkeltje in de buurt van de Spaanse trappen. Dit is een pastamakerij, en elke dag zijn er twee kant-en-klare gerechten te verkrijgen. Tegenwoordig zouden ze tot 21u open zijn, maar ik zou er vooral voor de lunch gaan. Betere en versere pasta eet je nergens, en al zeker niet voor 4 euro. Vraag un bicchiere di vino en je krijgt er nog een beker wijn bij ook!
5. Il Gelato di San Crispino
Via della Panetteria, 42, 00187 Roma RM
Dit ijssalon verkoop heerlijke gelato van hoge kwaliteit in verschillende smaken. De zaak is wel vrij duur, maar daarvoor krijg je wel ijs met net dat ietsje meer smaak.

6. Fafiuché
Via della Madonna dei Monti, 28, 00184 Roma

Deze zaak heeft heerlijke wijnen, en vooral een erg lekker aperitivo-buffet! Ga zeker op tijd, want het is een piepklein zaakje, en iedereen wilt er een plekje.
7. Gelaterio S.M. Maggiore

Via Cavour, 93a/95, 00184 Roma RM
Een lokaal ijssalon, een beetje weg uit de toeristische buurt. Heerlijk ijs!
8. Pizzeria del Secolo
Via Palestro, 62, 00185 Roma
Pizzeria met heerlijke Romeinse pizza. Perfect voor lunch. Het ziet er niet gezellig uit, maar het is wel the place to be.
9. The Yellow
Via Palestro, 51, 00185 Roma
Slapen in dit hostel zie je mij nooit doen. Het is een party-hostel, en ik vrees dat dat wel eens nefast zou kunnen zijn voor mijn nachtrust. Voordeel: leuke bar met goedkope drankjes en in de kelder een clubje waar je tot 4u in de ochtend kan dansen op lekker commerciële muziek! De laatste keer dat ik er was sloten ze hun avond af met Closing Time van Semisonic, iets wat ik vroeger als DJ ook wel eens plachtte te doen. It was meant to be. En vooral: goedkoop en laat uitgaan.

7. Slapen

Wanneer ik naar Rome ga, verblijf ik altijd in hetzelfde hostel.

Hostel Alessandro Palace
Via Vicenza 42,00185 Rome
Dit hostel is ideaal gelegen, vlak aan het station van Roma Termini. De kamers zijn schoon en ruim. Er zijn geen kookfaciliteiten. Er zijn vaak feestjes in de bar en op het dakterras, en ze doen echt moeite om je er te laten thuisvoelen en helpen je nieuwe mensen te leren kennen. Bovendien zit het net om de hoek van The Yellow, voor als je nog later wilt gaan dansen.

4 thoughts on “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram