Québec

Québec is de hoofdstad van de Canadese provincie Québec. Daarom wordt aan de stadsnaam ook wel eens -city (-stad) of la ville de toegevoegd. Om het hier wat korter te houden, hou ik het bij Québec natuurlijk. Ik heb een beetje haat-liefde verhouding met de stad. Het is er gezellig, er zijn mooie dingen te zien, je kan leuke uitstapjes maken,... Maar aan de andere kant is Québec heel toeristisch, er stoppen zelfs cruiseschepen. De stad is volledig Franstalig en ik vond persoonlijk ook dat de mensen meer gemeen hadden met norse Parisiens dan met de vriendelijke Canadezen die ik elders ontmoette. Het Frans van de Québecois is best moeilijk te begrijpen. Mijn Frans is best goed, door jaren in Brussel te werken. Iedereen verstond mij dan ook, maar was heel verbaasd toen ik naar hen keek als een koe naar een voorbijrijdende trein toen ze begonnen te praten. De Québecois zijn heel trots op hun Franse roots. Er gaan soms wel eens stemmen op om meer onafhankelijkheid voor de provincie Québec te verkrijgen, maar dit is nooit echt ernstig. Er wordt wel veel gedaan om de Franse cultuur te bewaren, in een overwegend Angelsaksisch land. Het motto van Québec is niet voor niets Je me souviens (ik herinner het mij).

Je moet je dus even aanpassen aan de sfeer, maar daarna zal je er echt van kunnen genieten. Québec ligt aan de Saint Lawrence rivier, dus dat zorgt voor heel mooie natuur en vergezichten. De oude stad, die het leukste is, is vrij klein. De omgeving is echter schitterend, dus je kan gerust meerdere dagen in de buurt blijven.

Om naar Québec te gaan heb je een eTA en een paspoort nodig. Er wordt met Canadese dollars betaald en ze hebben andere stopcontacten. Wil je je helemaal voorbereiden? Hier vind je alle informatie die je moet weten voor je vertrekt.

Heen en terug

Je kan vanuit België of Nederland niet rechtstreeks op Québec vliegen. Je zal altijd moeten overstappen, bijvoorbeeld in Montréal. Via skyscanner kan je gemakkelijk opzoeken hoe je er het snelst raakt. Persoonlijk raad ik echter aan om op Montréal te vliegen, die stad te bezoeken en daarna met de trein of bus naar Québec af te zakken. 

Als je met de trein naar Québec gaat, is dat via de nationale Canadese spoorwegen Via Rail Canada. Je moet je treintickets wel ruim op voorhand boeken als je van verdere steden komt, zoals Montréal, Ottawa of Toronto. Dit zijn immers treinen met gereserveerde stoelen. Hoe langer je wacht met boeken, hoe duurder de tickets zijn. Zelfs twee weken op voorhand kunnen de prijzen dubbel zo duur zijn in vergelijking met twee maanden op voorhand. Je kan vanuit België echter niet rechtstreeks boeken, daarvoor heb je immers een Canadese of Engelse bankkaart nodig. Je moet via het officiële tussenkantoor werken. Hier moet je ook een kleine booking fee betalen, maar deze wordt beperkt wanneer je al je treintickets tegelijk koopt. Het loont echt de moeite om toch met deze booking fee te boeken, omdat je anders in plaats van 20 dollar wel eens gemakkelijk 60 of 80 dollar meer kunt betalen als je vaker de trein gaat nemen. Als je wilt boeken, zoek je de treinen die je wilt nemen op op de hoofdpagina van Via Rail Canada. De officiële Belgische partner van de Canadese spoorwegen is discovery trains. Je vult hier het formulier in voor de treinen die je wilt nemen. Dan krijg je per e-mail een voorstel met de treinuren. Wanneer je dit bevestigt, betaal je met je bankkaart. Binnen de paar dagen krijg je dan jouw treintickets in je mailbox. Wanneer je de eerste keer de trein in Canada neemt, ga je wel best even naar een informatiepunt met je ticket. De dienstregelingen kunnen soms veranderen (maar niet meer dan vijf of tien minuten), en de man aan de informatiekiosk zal je dan de nieuwe uren geven.

Je kan ook met de lange afstandsbus naar Québec gaan, via Greyhound of Megabus bijvoorbeeld.

Verplaatsen

Het oude centrum van Québec met de bezienswaardigheden is klein en gemakkelijk te voet te bezoeken. Een groot stuk er van ligt wel op een heel steile berg, dus je moet wel wat goed ter been zijn. In de omgeving kan je gemakkelijk met de bus dingen gaan verkennen. Bussen in Canada zijn altijd wonderlijk op tijd en nemen alleen maar gepast cash geld aan als je geen abonnement hebt. Hou daar rekening mee! Je kan ook op voorhand ticketjes kopen, maar net zoals in België zijn er natuurlijk geen automaten aan heel wat bushaltes. Hier kan je nagaan hoeveel de busritten kosten. Via googlemaps kan je gemakkelijk opzoeken welke bus je moet nemen om op je bestemming te raken.

Beste reisperiode

In de zomer kan het lekker warm zijn in Québec. Omdat de stad aan de Saint Lawrence rivier ligt, staat er wel een fijn briesje. Als je de rivier opgaat, bijvoorbeeld om zo'n drie uur van Québec te gaan walvisspotten, kan het zelfs extreem koud zijn, terwijl het in de stad 30 graden is. Verder sneeuwt het natuurlijk flink in de winter en wordt het er goed koud. Daarom staat de omgeving van Québec ook bekend voor wintersporten. Vind je dat fijn, dan zal Québec je ook in de winter kunnen bekoren!

Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

  • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie hebben op reis buiten deze website. Zelf vond ik de Rough Guide to Canada goed. Natuurlijk is hij niet superuitgebreid over de steden, maar je moet wel maar 1 boek meenemen voor heel je vakantie. En hij is meer dan toereikend genoeg om een echt goed beeld te krijgen over wat er te doen is in Québec.
  • Warme kleren: niet alleen voor het walvisspotten zijn warme kleren handig, ook 's avonds kan het in Québec flink afkoelen.
  • Warme sokken en waterdichte warme schoenen: heel handig als je gaat walvisspotten.
  • Drinkbus: Om je plastiekverbruik te beperken, raad ik zeker een drinkbus aan. Altijd water bij de hand, en minstens een plastiek flesje per dag gespaard! De kleine doppers zijn erg handig omdat je juist genoeg water kan meenemen, zonder te zwaar te worden!
  • Powerbank: Zorg ervoor dat je altijd genoeg batterij hebt om foto's te nemen, de weg op te zoeken,... Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.
  • Reisstekker: Voor Québec heb je een reisstekker nodig. Zelf neem ik altijd deze reisstekker mee. Hij is de goedkoopste in zijn soort en doet prima zijn werk, al tien jaar.

Doen

Oud-Québec is heel gericht op toeristen en hier is dan ook het meeste te doen. Je kan ook gemakkelijk tripjes naar de omgeving regelen. Er vertrekken regelmatig tourbussen op het Place d'Armes en ook een cruise behoort tot de mogelijkheden. De oude stad is heel Europees, dus voor een Europeaan is dat natuurlijk iets minder spectaculair dan voor een Amerikaan. Het is er wel heel charmant, zeker en vast. De smalle straatjes, natuurstenen huizen en kasseien doen je snel terugdenken aan de Middeleeuwen, maar Québec is natuurlijk nog niet zo oud. Hoewel Jacques Cartier al in de 16e eeuw regelmatig in Québec kwam om te handelen, werd de permanente Europese nederzetting hier pas in 1608 gesticht door Samuel de Champlain. De Québecois zijn erg trots op de Champlain, dus je zal hem vaak in het straatbeeld tegenkomen!

Hieronder vind je enkele tips voor in de stad en twee spectaculaire uitstapjes. Je kan ook een uitstapje maken naar een Huron-Wendat nederzetting, maar dat heb ik zelf niet gedaan. Ik had er moeite mee om naar mensen te gaan die proberen vast te houden aan tradities, en hen te bekijken zoals dieren in een zoo. De First Nations (oorspronkelijke bewoners) van Canada lijken minder in de verdrukking te leven dan in de Verenigde Staten, maar die omslag is ook pas vrij recent gekomen. De volkeren gebruiken toerisme om aan geld te komen, dus door het dorp te bezoeken, steun je hen ook. Aan de andere kant voeren zij ook maar gewoon een showtje op voor je. Het is eigenlijk een soort theater en ik weet niet goed hoe ik daar tegenover moet staan.

Klik op de titels van de activiteiten om er meer over te weten te komen.

1. Quartier Petit Champlain
Oude gezellige wijk met veel souvenirwinkeltjes.
2. Place Royale
Het oude centrum van de stad, waar de eerste permanente nederzetting van Canada het levenslicht zag.
3. Église Notre-Dame-des-Victoires
Dit zou de oudste kerk van Canada zijn en werd al in 1688 gebouwd.
4. Musée de la Civilisation
Interessant museum, met onder andere een zeer goede tentoonstelling over (en in samenwerking met) de First Nations.
5. Vieux-Port
Het is fijn wandelen aan de oude haven. Er is ook een leuke markt.
6. Château Frontenac
Dit hotel is allicht de bekendste bezienswaardigheid van Québec.
7. Terrasse Dufferin
Een mooie houten promenade op de rand van Haute-Ville met mooie vergezichten op de Saint Lawrence rivier en Basse-Ville.
8. Place d'Armes
Het centrale plein van Haute-Ville
9. Cathedral of the Holy Trinity
De eerste Anglicaanse kathedraal buiten de Britse eilanden.
10. Basilique-Cathédrale Notre-Dame de Québec
Een mooie katholieke kerk, van de oudste parochie ten noorden van Mexico.

11. Hôtel de  Ville
Het stadhuis van Québec is erg mooi en een fijne plaats om even te rusten.
12. Couvent des Ursulines
Klooster en museum van de Ursulinen die al sinds 1639 hier aanwezig zijn.

13. Vieux-Québec
De oude stad is erg mooi om door te kuieren.
14. Esplanade Park
Leuk park om over de muurtjes te klauteren en de omgeving te bekijken.
15. Citadel
Een verdedigingsbolwerk dat nog steeds door het Canadese leger wordt gebruikt.
16. Parc des Champs-de-Bataille
In dit glooiende park werd een historische veldslag gevochten tussen de Britten en de Fransen. Nu kan je er heerlijk rondkuieren.
17. Parlement
Bezoek het parlement van de provincie Québec met een interessante rondleiding.
18. Chute-Montmorency
Deze waterval is anderhalve keer zo hoog als de Niagarawatervallen en wonderlijk mooi.
19. Walvisspotten
Een van de meest bijzondere ervaringen in mijn leven: walvissen spotten.

Eten en Drinken

Persoonlijk vond ik dat er in Québec heel wat tourist traps waren op het gebied van eten en drinken. Rue Saint-Louis en Rue Saint-Paul zijn de meest populaire straten om iets te gaan eten of drinken, maar de meeste zaken zijn wel best duur. Ik heb gelukkig wel nog enkele leuke zaakjes verzameld. Het typische Québecois eten is heel Frans. Dat eet ik al genoeg thuis, dus daar heb ik me niet echt aan gewaagd.

1. Restaurant Le Veau d'Or
801 Rue Saint-Jean, Québec, QC G1R 1R1
Een bomma-restaurant waar je voor zo'n $30 een uitstekend driegangendiner kan eten. Het is er rustig en gevuld met locals.
2. Chocolato
1015 Rue Saint-Jean, Québec, QC G1R 1R8
Hier verkopen ze het typische Québecois dessert: softijs onder een laag van verharde chocolade. Je kan hier de smaken van chocolade en ijs kiezen. Superlekker, maar duidelijk niet goed voor de gezondheid.
3. Pâtisserie Denis Tannous
3280 Ch Ste-Foy, Québec, QC G1X 1S1
Deze patisserie is misschien wel wat duurder, maar de koffiekoeken en baklava zijn overheerlijk.

4. Chic Shack
15 Fort St, Quebec City, QC G1R 3Z8
Hier kan je goedgeprijsd lekker eten krijgen, zoals hamburgers, poutine en salades.
5. Sushi Samurai
337 Rue Saint-Paul, Québec, QC G1K 0C8
Hier kan je voor 
$30 à volonté lekkere sushi eten en de drank zit in de prijs inbegrepen!

Slapen

De opties om in of in de buurt van Oud-Québec te slapen in een hostel zijn niet zo groot. Het hostel waar ik in bleef is je beste kans.

Auberge International de Québec
19 Rue Sainte-Ursule, Québec, QC G1R 4E1
Hostel met 300 bedden in een oud godshuis. Het is tamelijk onpersoonlijk, maar er worden wel veel uitstapjes georganiseerd.

12 thoughts on “

    1. Ik ben van Montreal naar Quebec gegaan met de trein en van Quebec naar Ottawa. Met de trein was echt snel en makkelijk, een keer 3 uur, en een keer wel 5-6 uur! Ik word nogal snel wagenziek, en als je goed op voorhand boekt, kosten de treinticketjes maar 20 à 40 pond, al naargelang de afstand.

      Ik vond de treinreizen trouwens ongelooflijk prachtig. Ik heb vaak foto’s uit het raampje genomen.

    1. Dank je! ’t Is zeker een herbezoekje waard, hoewel het misschien wel mijn minst favoriete van de Oost-Canadese steden is 🙂

  1. Én het staat natuurlijk op de werelderfgoedlijst, voor mij dus sowieso interessant. ? Het schijnt de enige Amerikaanse stad te zijn die zijn stadsmuren nog bewaard heeft. Als ik ooit nog eens Canada mag bezoeken dan komt die bovenaan het lijstje…

    Hebben die Canadese Fransen eigenlijk ook een wijncultuur?

    1. Goh, in het Oosten worden de wijnen vooral rond Niagara on the Lake gemaakt, de zogenaamde ijswijn. Die is erg populair in die regio, maar dat reikt niet echt tot Québec. In Montreal en Québec houden ze toch wel zeker van een biertje. Québec is wel Frans genoeg om wijn te appreciëren, maar niet gelijk de Fransen zelf 🙂

  2. Het lijkt me een hele leuke bestemming. Ik wil al jaren naar Canada omdat mijn familie er woont, toch komt het er nooit van.. wie weet volgend jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram