Montréal

In Montréal voel je je echt welkom. Het is een grote stad, maar de mensen zijn er nog echt vriendelijk. Er zijn veel gezellige straatjes en pleintjes. De stad bestaat uit een kleiner oud stadsgedeelte en een groot nieuw gedeelte, die elk hun eigen sfeertje hebben. Montréal ligt in de provincie Québec, dus er wordt zowel Frans als Engels gesproken. In tegenstelling tot in Québec-Stad, spreken de meeste mensen hier wel goed Engels. Gelukkig maar, want Québecois Frans is iets heel anders dan wat wij gewoon zijn! Montréal is een fijne stad, niet supertoeristisch en je kan je er perfect meerdere dagen vermaken.

Om naar Montréal te gaan heb je een eTA en een paspoort nodig. Er wordt met Canadese dollars betaald en ze hebben andere stopcontacten. Wil je je helemaal voorbereiden? Hier vind je alle informatie die je moet weten voor je vertrekt.

1. Heen en terug

Je kan gemakkelijk, en tegenwoordig ook goedkoop, rechtstreeks op Montréal vliegen vanuit Brussel. Tussen begin april en eind oktober vliegt bijvoorbeeld de goedkope luchtvaartmaatschappij Air Transat vanuit Brussel op Montréal. Zelf betaalde ik €416 voor een heen-en-terug vlucht, maar het kan gemakkelijk ook voor zo'n €350 als je een beetje flexibel bent in de data. Hou zeker skyscanner in de gaten en zet een alarm zodat je verwittigd wordt wanneer de prijs daalt.

Als je met Air Transat vliegt, moet je je wel een beetje voorbereiden. Het is een low cost maatschappij, dus de service is ook vrij beperkt. Zorg ervoor dat je zeker wat drinken en eten meeneemt op het vliegtuig. Ze komen immers niet vaak rond met drinken en het eten is niet fantastisch. Ook een kussentje en een warme trui meenemen kan handig zijn. Als je goed bent voorbereid hierop, is de vlucht zelf perfect. Inchecken is heel eenvoudig en het vliegtuig zet je mooi op je bestemming af, Montréal-Pierre Elliott Trudeau International Airport. Vanop dit vliegveld kom je gemakkelijk in de stad met bus 747.

Je kan Montréal ook gemakkelijk met de trein bereiken vanuit andere steden via de nationale Canadese spoorwegen Via Rail Canada. Je moet je treintickets wel ruim op voorhand boeken als je van verdere steden komt, zoals Québec-city, Ottawa of Toronto. Dit zijn immers treinen met gereserveerde stoelen. Hoe langer je wacht met boeken, hoe duurder de tickets zijn. Zelfs twee weken op voorhand kunnen de prijzen dubbel zo duur zijn in vergelijking met twee maanden op voorhand. Je kan vanuit België echter niet rechtstreeks boeken, daarvoor heb je immers een Canadese of Engelse bankkaart nodig. Je moet via het officiële tussenkantoor werken. Hier moet je ook een kleine booking fee betalen, maar deze wordt beperkt wanneer je al je treintickets tegelijk koopt. Het loont echt de moeite om toch met deze booking fee te boeken, omdat je anders in plaats van 20 dollar wel eens gemakkelijk 60 of 80 dollar meer kunt betalen als je vaker de trein gaat nemen. Als je wilt boeken, zoek je de treinen die je wilt nemen op op de hoofdpagina van Via Rail Canada. De officiële Belgische partner van de Canadese spoorwegen is discovery trains. Je vult hier het formulier in voor de treinen die je wilt nemen. Dan krijg je per e-mail een voorstel met de treinuren. Wanneer je dit bevestigt, betaal je met je bankkaart. Binnen de paar dagen krijg je dan jouw treintickets in je mailbox. Wanneer je de eerste keer de trein in Canada neemt, ga je wel best even naar een informatiepunt met je ticket. De dienstregelingen kunnen soms veranderen (maar niet meer dan vijf of tien minuten), en de man aan de informatiekiosk zal je dan de nieuwe uren geven.

Je kan ook met de lange afstandsbus naar Montréal gaan, via Greyhound of Megabus bijvoorbeeld.

2. Verplaatsen

Montréal is een grote stad, dus je zal regelmatig de metro en de bus nemen. Het metronet is best wel speciaal. Het is immers verbonden aan een ondergrondse stad vol winkelcentra. Zo moeten de mensen niet buitenkomen wanneer het vriest in de winter. Dit betekent ook wel dat je soms lang onderweg bent ondergronds vooraleer je de uitgang vindt. Hier vind je de prijzen voor tickets van de metro. Je kan tickets aan een loketje kopen of aan een automaat. De automaten gaan veel sneller, gezien vreemd genoeg niet veel Canadezen deze gebruiken. Je moet al erg veel de metro nemen om een drie dagenkaart er uit te kunnen halen. Denk dus goed na of dit wel voordeliger zal zijn.

Zorg ervoor dat je altijd klein geld bij hebt wanneer je de bus wilt nemen. Je moet immers met gepast geld aan de chauffeur betalen. Je stopt het geld in een grote pot en de chauffeur heeft zelfs geen wisselgeld.

3. Beste reisperiode

In de zomer kan het heerlijk warm zijn in Montréal. Toen ik er was in september, was het er ruim 30°C! Van november tot maart kan het er erg koud zijn, met veel sneeuw. Je doet er beter aan om dan de stad niet te bezoeken, tenzij je graag op het platteland aan sneeuwsporten wilt doen.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

  • Reisgids: Voor de mensen die graag extra informatie hebben op reis buiten deze website. Zelf vond ik de Rough Guide to Canada goed. Natuurlijk is hij niet superuitgebreid over de steden, maar je moet wel maar 1 boek meenemen voor heel je vakantie. En hij is meer dan toereikend genoeg om een echt goed beeld te krijgen over wat er te doen is in Montréal.
  • Goede wandelschoenen: Montréal is een grote stad. Zeker als je op de Mont Royal wilt wandelen, zijn goede schoenen aangewezen.
  • Drinkbus: Om je plastiekverbruik te beperken, raad ik zeker een drinkbus aan. Altijd water bij de hand, en minstens een plastiek flesje per dag gespaard! De kleine doppers zijn erg handig omdat je juist genoeg water kan meenemen, zonder te zwaar te worden!
  • Powerbank: Zorg ervoor dat je altijd genoeg batterij hebt om foto's te nemen, de weg op te zoeken,... Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best thuis op voorhand. Ik ben vooral tevreden van het robuuste design, nadat ik mijn vorige powerbank heb kapotgemaakt door hem een keer te veel te laten vallen.
  • Reisstekker: Voor Montréal heb je een reisstekker nodig. Zelf neem ik altijd deze reisstekker mee. Hij is de goedkoopste in zijn soort en doet prima zijn werk, al tien jaar.

5. Doen

Montréal is een grote stad, dus er is best veel te doen. De oude stad is gezellig en wat kleiner, terwijl de nieuwe stad bruist van het leven. Neem tijd om rustig wat rond te lopen en de gezellige sfeer op te snuiven. Montréal heeft ook een activiteitenkaart, de Passeport MTL. Deze kaart geeft toegang tot heel wat musea en activiteiten en is geldig voor twee of drie dagen. Zelf heb ik hem niet gebruikt, omdat ik niet genoeg activiteiten van de kaart echt wou doen. Misschien is hij voor jou wel handig! Er zijn ook museum passes die zich specifiek richten op musea. Ook deze heb ik niet zelf uitgetest. Je moet gewoon afwegen welke activiteiten je allemaal wilt doen en welke musea je wilt bezoeken en wat voor jou het goedkoopste zou uitkomen.

Neem zeker ook eens een kijkje in de ondergrondse stad. Je kan via heel wat metrostations deze plek bereiken en eindeloos dwalen door de gangen met winkels en restaurantjes. Hier vind je handige kaarten met hoe je ondergronds raakt en wat er waar te vinden is. Montréal heeft ook heel veel parken en groene ruimtes. Heel de stad is groen en vol bomen en een aangename verademing tegenover Europese steden.

Klik op de titeltjes om meer te weten te komen over de bezienswaardigheid.

1. Place d'Armes
Centraal plein in oud Montréal, vlak aan de Basilique.
2. Basilique Notre Dame
Prachtige kerk die baadt in blauw licht. Interessante gegidste tour is inbegrepen in de inkomprijs.
3. Séminaire de St-Sulpice
Het oudste gebouw van Montréal, met het oudste publieke uurwerk van Noord-Amerika. Of dat wordt toch gezegd.
4. Het stadhuis en Place Vauquelin
Het mooie, statige stadhuis van Montréal, met daarnaast een gezellig pleintje.
5. Place Jacques-Cartier
Een gezellig toeristisch plein, dat de vorm aanneemt van een sterk hellende straat.
6. Musée Château Ramezay
Een oud gebouw uit 1705 dat nu een historisch museum is.
7. Rue St-Paul
Gezellige, toeristische straat.
8. Chapelle Notre-Dame-de-Bon-Secours
Mooie kerk die vooral door schippers werd bezocht.
9. Marché Bonsecours
Groot gebouw met daarbinnen restaurantjes en winkels die lokale producten verkopen.
10. Vieux-Port
De oude havenbuurt is nu omgevormd tot een groene zone, waar het heerlijk is om te wandelen.
11. Tour de l'Horloge
Een mooie toren in de oude haven, van waarop je een mooi zicht over het omliggende land hebt.

12. Place Royale
Een gezellig plein met het oude douanegebouw.
13. Rue Ste-Catherine
De plaats voor shoppen, eten en entertainment.
14. Basilique-Cathédrale Marie-Reine-du-Monde
Een mooie kerk, naar het model van de Sint-Pietersbasiliek in Rome.
15. McGill University & Musée Redpath
Een gezellige universiteitscampus met een zeer eclectisch museum.
16. Musée McCord d'Histoire Canadienne
Museum met objecten uit de geschiedenis van Canada en Montréal.
17. Christ Church Cathedral
Een mooie kathedraal op Rue Ste-Catherine.
18. St. James United Church
Mooie kerk.
19. Musée des Beaux-Arts
Prachtig kunstenmuseum met schitterende tentoonstellingen.
20. Oratoire St-Joseph
Bedevaartsoord op een heuvel. Mooi zicht over Montréal.
21. Mont Royal
Deze heuvel torent boven Montréal uit en biedt dus de beste vergezichten.
22. Parc La Fontaine
Groot park waar het heerlijk is om te luieren.
23. Parc Jean-Drapeau
Een heerlijk park op een apart eiland.
24. Marché Jean Talon
Een gezellige farmers' market voor wanneer je nog een beetje tijd over hebt.

6. Eten en drinken

Zoals in elke grote stad, kan je in Montréal alles vinden qua eten dat je hartje begeert. Montréal is ook de thuis van de beste poutine van heel de wereld. Poutine is zo'n beetje het nationale gerecht van Canada, of toch zeker van Franstalig Canada. Frietjes, vleesjus, cheesecurds en eventueel nog andere toppings. Een feest voor je buikje, maar een aanslag op je aderen. Verder moet je zeker ook de maple syrup proberen. Esdoornsiroop wordt op veel plaatsen gemaakt in Canada en is heerlijk op pancakes of wafels. Het water komt me in de mond wanneer ik aan al het eten denk dat ik in Montréal at, dus veel plezier!

1. Cuisine Bangkok
1327 St Catherine St E, Montréal, QC H2L 2H4
Goedkope, authentieke en lekkere Thai. Het eten is er heel pikant, dus vraag zeker om het niet te pikant te maken.
2. La Banquise
994 Rue Rachel E, Montréal, QC H2J 2J3
La Banquise heeft de beste poutine ooit. De zaak is de klok rond open, voor al je poutine-verzuchtingen. Ondanks dat het een groot restaurant is, staat er soms wel een rij aan te schuiven. 
3. Foufounes Electriques
 87 St Catherine St E, Montréal, QC H2X 1K5
Leuke bar om 's avonds langs te gaan en iets te drinken of te poolen. Soms zijn er ook live-optredens.

 

4. La Habanera
1216 Union Ave, Montreal, QC H3B 3C4
Cubaans café en tapasplaats. Dit is een duurdere plek om te gaan eten, maar absoluut de moeite waard. De cocktails zijn heerlijk, maar het eten is de echte ster.
5. Le Poké Bar
2153 Crescent St, Montreal, QC H3G 2C1
Hier vind je heerlijke pokébowls. Rijst, groentjes en rauwe vis, kip of tofu. Voor wanneer je een gezonde lunch nodig hebt.
6. Le Warehouse
1446 Crescent St, Montreal, QC H3G 2B7
Het leuke aan deze keten is dat elk gerecht maar $5,95 kost en je met een gerecht echt wel gegeten hebt. De drank is wat duurder, maar je komt er toch nog goedkoop van af. Het eten is ook lekker, dus dat is goed meegenomen. Het is er bovendien ook gezellig om gewoon iets te gaan drinken.

7. Slapen

Het hostel waar ik in verbleef in Canada, is alles wat je in een hostel, of zelfs een hotel zou willen hebben!

M Montreal Hostel
245 St Andre St, Montreal, QC H2L 3T1
Dit hostel is fantastisch. Vriendelijke mensen, een leuke eigen bar, superschoon,... En vooral: twee jacuzzi's op het dak! Neem zeker een van de grotere kamers, want die liggen in het nieuwe gebouw en zijn nog beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram