Koh Rong Samloem

Ik dacht altijd dat ik geen eilandmens was. In de zon liggen geeft me zenuwen. In Thailand heb ik mijn mening drastisch moeten herzien. Ik hou van het eilandleven. Het zuigt je binnen en laat je nooit meer los. Pas op, ik lig nog steeds zelden in de zon. Je zal me eerder uren in het water vinden, al snorkelend. En daarna lezend in een hangmat. 

Dat was meteen ook mijn grootste vereiste voor de keuze van mijn eiland in Cambodja: ik moest er goed kunnen snorkelen, rechtstreeks van op het strand. Kwestie van niet altijd een boot of tour te moeten boeken als ik visjes wou zien. De keuze was niet makkelijk, gezien er niet zo veel geschreven is over de Cambodjaanse eilanden en al zeker niet over snorkelen. Uiteindelijk kwam ik bij Koh Rong Samloem uit en daar was ik erg tevreden mee. Koh Rong Samloem wordt trouwens soms ook als Koh Rong Sanloem geschreven en al eens uitgesproken als Koh Rong Samlam of Sanlam. Het is een extreem rustig eiland zonder wegen. Bereid je voor op back to basics, rust en veel liefde.

Lees zeker voor je vertrekt de landenpagina van Cambodja, zodat je je goed kan voorbereiden! Een van de belangrijkste zaken die je moet weten, is dat er op Koh Rong Samloem geen bankautomaat is, en dat je dus zeker voldoende cash moet meenemen.

1. Heen en terug

De ferry naar Koh Rong Samloem vertrekt vanuit Sihanoukville. Sihanoukville was ooit een fijne badstad met een backpackersvibe. Tegenwoordig is het een bouwput, vol halfafgewerkte gebouwen die de Chinezen hebben achtergelaten na het verbod op online gokken. Het is een troosteloze bedoening, dus regel je transport zo, dat je minimale wachttijd in "Shitville" hebt.

Vanuit Siem Reap kan je gemakkelijk de nachtbus van Giant Ibis naar Sihanoukville nemen. Boek deze bus wel enkele dagen op voorhand, want hij is meestal uitverkocht. Je kan via de website je slaapplaats kiezen. Reis je alleen, dan raad ik je aan om zeker een van de enkele bedjes te nemen. Ze zijn extreem smal, maar de dubbele bedjes zijn ook effectief dubbele bedden, dus dan kan je naast iemand vreemd liggen. Verder raad ik je aan om niet te veel handbagage mee te nemen op de bus, omdat de bedden erg smal zijn, en al je spullen bij jou in bed moeten passen. De rit is lang en hobbelig, maar al bij al nog relatief aangenaam. Giant Ibis staat ook bekend om zijn goede service en relatief goede chauffeurs, dus neem zeker deze maatschappij voor zo'n lange rit. Je kan deze bus normaal gezien ook vanuit Phnom Penh nemen, maar dan stap je midden in de nacht op.

Vertrek je vanuit andere steden of ga je bijvoorbeeld na je eilandbezoek naar Kampot (zoals ik), dan kan je minibusjes boeken via bookmebus. Wees gewaarschuwd: het verkeer rond en in Sihanoukville zit altijd vast. Je komt allicht veel te laat aan en vertrekt ook nog eens te laat. De nachtbus heeft gelukkig dit probleem niet. Via deze knop kan je bestellen op bookmebus:
Book Bus Ticket Online With BookMeBus

Eens je in Sihanoukville bent, moet je natuurlijk nog de ferry nemen. Voor Koh Rong Samloem stoppen er ferry's in M'pay Bay en Saracen Bay. Je moet dus op voorhand uitdokteren waar je wilt verblijven. Als je naar Mad Monkey, Lazy Beach of Sunset Beach gaat, moet je ook de ferry naar Saracen Bay nemen.

Als je met Giant Ibis de nachtbus hebt genomen, kan je meteen op hun kantoortje ferrytickets kopen aan de normale prijs, en zit je normaliter al tegen 8u met je kont op de ferry, onderweg naar het paradijs! Je kan ook je ferrytickets kopen aan de balie aan de pier. De bussen stoppen een beetje van de pier, maar Giant Ibis brengt je met tuktuks naar ginder. Het is zo'n 15 minuutjes lopen, dus dat kan ook wel. Je moet gewoon altijd heel duidelijk zeggen waar je moet zijn, dan duwen ze jou wel op de juiste ferry.

Een ferryticket naar Koh Rong Samloem en terug kost 22 dollar. Je moet de datum van je terugkeer nog niet invullen. Wanneer je terug wilt naar het vasteland, ga je een dag op voorhand naar de pier, om je plaatsje te reserveren. Hou dus heel goed het ticketje voor de terugkeer bij, of je moet een nieuw ticket kopen! De ferry's naar Koh Rong Samloem vertrekken tussen 8u en 17u, zorg er voor dat je dus zeker niet te laat in Sihanoukville aankomt. De ferry's van Koh Rong Samloem naar Sihanoukville vertrekken ongeveer tussen 9u en 15u30. Dit kan je best ter plekke navragen. Als de zee ruw is, kan het zijn dat de ferry's niet vertrekken.

2. Verplaatsen

Wil je tussen de verschillende stranden en baaien van Koh Rong Samloem reizen, dan kan je voor 5 dollar een bootje huren op het strand. Er staan genoeg bordjes die je de uren meedelen. Als je logeert in Mad Monkey of op Lazy Beach of Sunset Beach, kan je aan je hotel/hostel vragen of zij een ferrydienst van en naar Saracen Bay hebben.

De Fransen hebben ooit wegen aangelegd op Koh Rong Samloem, maar deze zijn al terug opgeslokt door de jungle. Je kan je dus niet zomaar van de ene plek naar de andere verplaatsen.

Vanuit Saracen Bay kan je ook naar Lazy Beach hiken. Zorg ervoor dat je een trekrugzak bijhebt, want met een koffer red je het niet. De hike duurt zo'n 40 minuten en zou over een deftig pad moeten zijn. Vergeet niet op tijd te vertrekken, want om 18u is het donker, en dan wil je niet in de jungle lopen. 

Het is ook mogelijk om naar Sunset Beach te hiken vanuit Saracen Bay. Deze wandeling duurt zo'n 45 minuten maar zou een vrij lastige klim zijn, met een steile helling. Ook hier is een trekrugzak, goed schoeisel en een tijdig vertrek dus aangeraden.

3. Reisperiode

Wanneer de zee wild is, varen de relatief kleine ferry's niet naar Koh Rong Samloem. In het laagseizoen zijn ook heel veel van de accomodaties op het eiland gesloten. Ik kwam er midden november aan en dit was het begin van het hoogseizoen. Zelfs toen waren niet alle accomodaties open en was het eiland erg rustig. Ik vond dit wel aangenaam, maar ik denk dat je Koh Rong Samloem best vanaf begin december bezoekt tot maart. Vanaf maart tot mei zou er ook nog genoeg leven moeten zijn, maar dan kan het ook erg heet zijn.

4. Inpaklijstje

Hier vind je een algemeen inpaklijstje, dat je voor al je vakanties kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele zaken die je voor deze trip zeker niet mag vergeten.

  • Cash geld: Er is geen bankautomaat op Koh Rong Samloem, dus je moet er voor zorgen dat je voldoende cash meehebt om je verblijf, eten, drinken en activiteiten te betalen. Omdat er geen echte winkels zijn op het eiland, zal je ook wat extra geld opdoen aan alle drankjes die je koopt. Neem dus zeker voldoende geld mee!
  • Zonnecrème en andere huidproducten: In veel huidproducten en zonnecrèmes in Cambodja zit whitening, om je huid wit te maken. Niet meteen wat de meeste Westerlingen willen! Bovendien zijn alle spullen op het eiland nogal duur, en dit wil je zeker zelf meenemen.
  • Anti-muggenspul: Je bent omringt door water, dus dit brengt meteen ook een heleboel muggen mee! Bovendien is het niet zeker dat je aan anti-muggenspul raakt op het eiland.
  • EHBO-kitje: Dit is altijd handig om mee te nemen op reis, maar op Koh Rong Samloem heb je ook nog eens geen dokter.
  • Slippers: Handig voor in de douche en op het strand. Het is er niet overal even schoon.
  • Zaklamp (of hier voor de Nederlandse webshop): Het is op veel plekken donker op het eiland en de wegen zijn vaak meer bospaadjes. Een zaklamp die je op je hoofd kan zetten bespaart je heel wat gesukkel.
  • Snorkelschoenen (of hier voor Nederlandse webshop): Deze schoenen zijn een must als je graag in zee of watervallen gaat spetteren, snorkelvinnen zijn erg schadelijk voor koraal. Bovendien zijn er best veel zeeëgels op sommige plaatsen in Koh Rong Samloem.
  • Snorkelsetje: Je kan er altijd huren, maar ik vind het toch veel aangenamer om mijn eigen set bij te hebben.
  • OordopjesOp M'Pay Bay stoppen de feestjes meestal om middernacht, op Saracen Bay kan dit heel wat later zijn. Veel accomodaties zijn nogal gehorig, dus oordopjes zijn fijn. Ook om de geluiden van de ventilatoren uit te filteren, is dit handig.
  • Drinkbus met filter: Om te vermijden dat je tientallen plastiek flesjes moet kopen, raad ik deze drinkbus aan. Je kan er kraantjeswater en zelfs water uit een zoetwaterstroom of poel in doen er komt zuiver drinkwater uit! Bovendien is het water op het eiland zeker niet veilig en zijn er weinig winkels. Op deze manier heb je altijd je voorraad bij.
  • Powerbank: Met deze powerbank kan je je gsm zo'n 4 keer volledig opladen. Het duurt vrij lang om de powerbank zelf op te laden, dus dat doe je best op het vasteland. Niet alle accomodaties hebben voldoende stopcontacten en ook de stroom durft wel eens uitvallen op Koh Rong Samloem. Een powerbank is dus erg handig.
  • Cambodjaanse sim-kaart: In 2019 was er op niet zo veel plaatsen deftige wifi op Koh Rong Samloem. Een simkaartje van SMART geeft je echter perfect 4G bereik!
  • Snacks: Zeker in M'pay Bay zijn er niet echt winkels. Het is dus wel fijn om wat snacks van het vasteland mee te nemen naar het eiland. Er zijn genoeg restaurantjes, maar als je laat nog honger hebt, heb je beter je eigen voorraad.

5. Doen

Je gaat vooral naar Koh Rong Samloem om uit te rusten. Er is niet erg veel te doen, zeker omdat er geen echte wegen op het eiland zijn. Wees dus bereid om enkele dagen te niksen, te dobberen in het water en misschien toch eens dat boek open te slagen dat je al een hele reis meezeult. Ik moet toegeven dat ik er ook niet de moeite heb gedaan om veel te doen. Ik kwam net uit Siem Reap, waar ik me dagenlang had overgegeven aan tempels, wat rust kwam als geroepen.

1. M'pay Bay

Hier verbleef ik. Het is een vissersdorpje met een hele hoge hippievibe. Het heeft wat gammele restaurantjes op het strand en in de straatjes. Het is er erg klein en laid back, verwacht vooral geen resorts. Dat maakt het net zo mooi. Ben je wel te vinden voor back to basics, dan is dit echt een paradijsje. Er zijn ook kleinschalige feestjes op het strand, maar tegen middernacht stopt alles. Het dorpje wordt trouwens ook wel eens M'pei Bay, M'pei Bey, 23, M23 of Village 23 genoemd. Want er is nog niet genoeg verwarring over hoe je de naam van het eiland schrijft.

* Op het strand liggen en zwemmen
Het strand aan de pier van M'pay Bay heeft fijn zand en is relatief proper. Als je naar de zee kijkt en dan helemaal naar rechts wandelt en even over een paadje door het struikgewas wandelt, kom je uit op een groter, nog mooier strand. Daar zijn helemaal geen faciliteiten, maar je bent maar 10 minuutjes van de "bewoonde wereld" vandaan.

* Snorkelen
Hier en daar liggen er rotsen in het water en kan je rechtstreeks vanaf het strand gaan snorkelen. Het Yellow Moon Hostel biedt een fijne snorkeltour aan voor 10 dollar. Je gaat hierbij naar Clearwater Bay, snorkelen, vissen en de zonsondergang bekijken. Je kan ook rond de middag naar de pier van M’pay Bay gaan, dan is er meestal een bootje dat met toeristen gaat snorkelen. Zoek een langharige grijze hippie, die neemt je wel mee. Vanaf The Cliff Hostel is er ook een trap naar de zee, waar je rechtstreeks kan gaan snorkelen. Hier moet je wel opletten voor de zee-egels. Neem dus zeker je snorkelschoenen mee.
* Duiken
Er is ook een duikschool op M’pay Bay, recht aan de pier. Over de kwaliteit-prijsverhouding kan ik als niet-duiker helaas niets zeggen natuurlijk.

* De zonsondergang bekijken
Om de mooiste zonsondergang te zien, moet je bij The Cliff Hostel zijn. Daar kan je net ver genoeg zien om de zon te zien zakken in de zee.
* Het lichtgevend plankton bekijken
Je hoeft dit niet met een boottour te doen. Als je naar het verre strand wandelt rond middernacht, wanneer alle lichten uitzijn, kan je het plankton met een beetje geluk zelf zien. Neem zeker een zaklamp bij, want het bospaadje is niet effen. Je moet ook in het water gaan en het water laten bewegen, dan zie je allemaal fluorescente puntjes.

* Hiken naar Clearwater Bay
De hike naar Clearwater Bay duurt ongeveer een uur, maar je moet er wel voor een berg over. Als je naar het verre strand gaat, moet je helemaal naar de verste uithoek gaan. Daar gaat een padje de jungle in. Of je kan lui zijn, en net zoals ik een bootje nemen. Het strand van Clearwater Bay is supermooi. Er zijn geen faciliteiten, dus neem genoeg drank en snacks mee.

2. Clearwater Bay

Hier kan je heerlijk relaxen op het strand en zwemmen. Er staat zelfs zo'n schommel in het water voor mooie foto's. Voor de rest zijn er geen faciliteiten, dus neem alles mee. 

3. Mad Monkey
Dit hostel heeft zijn eigen baaitje met strand. Je bent voor alles afhankelijk van het hostel en de tours die zij organiseren. Je bent dus eigenlijk altijd daar, tenzij je voor 5 dollar een bootje naar een andere baai neemt.

4. Saracen Bay
Hier vind je de meeste toeristen. Er zijn mooie resorts en meer basis bungalows. Deze plek is ook wat groter dan M'pay Bay en drukker. Je kan er ook dezelfde soort tours boeken, om te gaan snorkelen of het lichtgevend plankton te zien. Het wordt er nooit echt donker met de lichten, dus het plankton zelf zien zit er niet in.
Je kan vanuit Saracen Bay ook naar Lazy Beach, Sunset Beach of de vuurtoren hiken. De exacte routes vraag je best even ter plekke na.

5. Lazy Beach
Op Lazy Beach is er 1 accommodatie. Deze locatie is ideaal voor mensen die graag echt even de connectie met de buitenwereld willen doorknippen. Je komt er al hikend vanuit Saracen Bay of je vraagt aan de accommodatie om een je op te pikken met een bootje.

6. Sunset Beach
Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, dé plek voor de beste zonsondergangen op het eiland. Ook hier zijn er maar enkele accomodaties. Er is ook een duikschool. Ook hier kom je al hikend of met een bootje.

6. Eten en drinken

Er zijn verschillende restaurantjes en barretjes op het eiland. Ik hou het hier bij mijn eigen ervaringen met M'pay Bay, maar als er lezers misschien andere tips hebben, mogen ze die altijd in het reactie-veld achterlaten! De meeste hostels hebben trouwens ook een restaurantje/café. Omdat er geen straatnamen zijn, raad ik je aan om goed op het kaartje hierboven te kijken. In M'pay Bay staan ook wel veel wegwijzers naar alle mogelijke hostels en restaurants.

1. The Cliff Hostel
Lekkere cocktails. Ze doen om 17u (denk ik) happy hour. Ook hun eten is heel lekker en het is er supergezellig om de zonsondergang te zien terwijl je geniet van een hapje en drankje.
2. Seapony Bungalow Café

Voor 5 dollar kan je hier een ontbijt krijgen dat je tot 's avonds gevuld houdt. Ze bakken er ook zelf hun brood en soms is dat echt alles wat je wilt. Ik zat hier elke voormiddag.
3. Yellow Moon Hostel
Ik zou hier nooit logeren, maar ze hebben hier wel de leukste feestjes. En ook hun eten is goedkoop en lekker. De strandbar is 's avonds echt the place to be voor kleine fuifjes en gezelligheid.

4. Bong's
Hier hebben ze lekkere hamburgers, voor wanneer je na een wilde bootrit gewoon even toe bent aan een vettige hap.
5. Kiki
Waarschijnlijk het beste Cambodjaanse eten van M'pai Bay. 

7. Slapen

Zelf bleef ik in Kamuy Bungalows. De andere accommodaties die je hier vindt, werden mij door andere mensen aangeraden.

M'pai Bay

1. Baloo Guesthouse
In 2019 was dit een gloednieuwe accommodatie en zeer aangenaam volgens mijn vrienden. Hij ligt zo'n 10 minuutjes wandelen van het strand. Wanneer je van de pier komt, loop je naar links. Op een gegeven moment zal je een wegwijzer zien waar je naar rechts moet. Vanaf dan is het nog even door de bosjes lopen.
2. Kamuy Bungalows
Deze bungalows liggen op hetzelfde pad als Baloo Guesthouse, maar slechts 5 minuutjes van het strand. De eigenaar is een heel vriendelijke man. De bungalows zijn basic betonnen kubussen, maar wel schoon. Het is erg stil.
3. The Cliff Hostel
Dit hostel heeft een grote open slaapzaal. Je ligt dus echt in de buitenlucht, op een matras onder een muskietennet. Er hangt een heel leuke sfeer. Het is ongeveer 10 à 15 minuutjes wandelen van het strand, maar wel langs een moeilijke weg vol stenen die flink omhoog gaat.

4. Dahlia
Wil je graag iets meer luxe? Dan moet je in dit mooi guesthouse zijn, gerund door een Nederlandse.

Lazy Beach

5. Lazy Beach Bungalows
Dit is de enige accommodatie op Lazy Beach.

Sunset Beach

6. Robinson Bungalows
Je kan hier in bungalows slapen, maar ook in grote tipi-achtige tenten.
7. Sunboo Beach Bungalows
Hier heb je bungalows en een basic slaapzaal.

3 thoughts on “

  1. Wat een heerlijke herinneringen heb ik aan dit eiland! Wij waren bij aankomst echt overweldigd door het ideale plaatje, letterlijk met de boot afgezet worden aan je strandstoel.
    Leuke tips in je artikel, wel jammer dat ik Clearwater Bay heb gemist, lijkt me een leuke plek…
    We verbleven in Saracen Bay bij Sky Beach Resort, het rustige stuk van de baai. Echte aanrader!
    Betreffende Shitville heb je wel gelijk! Nochtans hebben we onze wachttijd toch nog aangenaam kunnen doorbrengen bij Yasmine Restaurant direct aan de pier op het strand…

    1. Ha, ik heb dan weer Saracen Bay helemaal gemist 🙂 Moet volgens mij nog een beetje paradijselijker zijn 🙂
      En ja, Yasmine Restaurant heeft inderdaad goede toiletten en heerlijk koude frisdrank!

  2. Ik had laatst een documentaire gezien over de Chinese bouwdrag in Sihanoukville. Ik ben blij om te lezen dat toen jij er was deze mooie eilandjes nog niet ‘veroverd’ waren. Ik hoop er ooit (lees snel) te kunnen gaan chillen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pinterest
fb-share-icon
Instagram